Zima je idealno godišnje doba za isprobavanje recepata sa mirisnim začinima i suvim voćem, te vam danas donosimo recept za jednu verziju slatkog hljeba.
Kažemo jednu verziju jer slatki hljeb možete praviti sa raznim vrstama dodataka u vidu začina, voća, orašastih plodova.
Mi ih ne bismo baš nazvali našim tradicionalnim desertima, ali recimo slatki hljeb panettone je italijanska tradicionalna poslastica i gotovo obavezna na božićnoj trpezi.
Ovaj recept je za slatki hljeb od grožđica, suvih smokava i oraha, ali zapravo možete koristiti voće koje imate i volite.
Potrebni sastojci
400 g brašna, 200 ml mlijeka, 3 jaja, 100 g šećera, 80 g maslaca, 1 vrećica praška za pecivo, korica limuna, 200 g grožđica, 200 g suvih smokava, 100 g oraha, prstohvat soli
Postupak
U zdjeli pomiješajte brašno, so, šećer i prašak za pecivo. Dodajte mlijeko, 2 jaja i omekšani maslac na komadiće. Izmiksajte dok ne dobijete homogenu smjesu.
Pokrijte tijesto i ostavite 30 minuta da odstoji. Dodajte grožđice, grubo isjeckane orahe (lješnjake, bademe) i suve smokve na komadiće.Dobro ih umiješajte u tijesto.
Stavite tijesto na pobrašnjenu radnu površinu i oblikujte po želji. Stavite tijesto u namašćeni kalup, pokrijte s kuhinjskom krpom i ostavite još pola sata da se podiže.
Umutite jaje i premažite tijesto. Pecite u zagrijanoj rerni na 170 stepeni 30-ak minuta.