Povodom obilježavanja 20. oktobra Međunarodnog dana borbe protiv osteoporoze, najveća domaća mljekara „Mlijekoprodukt“,koja posluje u okviru regionalnog lidera Imleka, i specijalna Bolnica „Mlječanica“ organizovali su predavanje „Osteoporoza – tihi kradljivac kostiju“.
Predavanju su prisustvovali pacijenti ove bolnice ali i ostali zainteresovani građani kojisu željeli da saznaju nešto više o ovom, jednom od najčešćih hroničnih oboljenja. Naglasak je bio na preventivnom djelovanju sa ciljem sprječavanja pojave oboljenja i ublažavanja simptoma, a istaknut je i značaj konzumacije mlijeka i mliječnih proizvoda kao izvora kalcijuma koji je neophodan za zdrave i jake kosti.
Izvršni direktor Bolnice „Mlječanica“, Dr Mile Čeko, istakao je da je prevencija osteoporoze fokusirana na adekvatnu ishranu, konzumaciju mleka i mlečnih proizvoda kao prirodnih izvora kalcijuma,fizičku aktivnost, izbjegavanje većih količina kafe i alkohola kao i blagovremeno snimanje koštane gustine DXA metodom kod populacije kojoj je to neophodno.
„Respektabilne kliničke studije ukazuju na ogroman značaj uravnotežene ishrane koja uključuje adekvatan unos kalcijuma, vitamina D i bjelančevina. Glavni izvor kalcijuma su mlijeko i mliječni proizvodi te nam je iz tog razloga veoma važna saradnja sa kompanijom „Mlijekoprodukt“ koja je lider u proizvodnji visokokvalitetnih mliječnih proizvoda“, kazao je Čeko.
Marketing menadžer Mlijekoprodukta, Vlado Sandić, ukratko je izložio prisutnima koje su prednosti redovne konzumacije mlijeka i mliječnih proizvoda.
„Od ranog djetinjstva pa kroz sve životne faze, neophodno je redovno unošenje u organizam kalcijuma kao neizostavanog minerala presudnog za razvoj i očuvanje zdravih kostiju. Zato prvi korak u prevenciji osteoporoze treba da bude pravilna ishrana, sa naglaskom na konzumaciju namirnica bogatih kalcijumom. Naša kompanija nastoji da svojim potrošačimaobezbijedi kvalitetne mliječne proizvode vodeći računa da oni budu napravljeni od najkvalitetnije sirovine sa domaćih farmi i na taj način zadrže sve neophodne hranjive elemente“, rekao je Sandić.