Povratak u grad nakon dugog i toplog ljeta mnogi su dočekali s nestrpljenjem. Iako ima i onih koji bi godišnji odmor rado produžili do jeseni, većina se ipak raduje povratku kući. A kako jesen sa sobom nosi nove obaveze i izazove, idealno je vrijeme za promjene starih navika i uvođenje novih.
Temperaturne oscilacije i promjenjivo vrijeme, nekarakteristično za određena godišnja doba sve su češća pojava. Svjedoci smo globalnog zagrijavanja i sve većih ekoloških problema, a brojne svjetske organizacije svakodnevno upozoravaju novim, alarmantnim statistikama.
Svako od nas može doprinijeti tome da se ovaj negativni ciklus barem malo uspori. Eco-friendly entuzijasti složiće se da prvi i najvažniji korak započinje upravo u kuhinji.
NOVE IDEJE ZA ECO-FRIENDLY JESEN U KUHINJI
Kada govorimo o green konceptu prvo na šta pomislimo najčešće je plastika. Kako smanjiti njenu upotrebu u domaćinstvu i svakodnevnom životu, kako je reciklirati… No cijela priča zapravo je vrlo široka i zahtjeva holistički pristup u kome treba doprijeti do same srži.
Sve više se podiže nivo svijesti o tome šta unosimo u organizam i to ne samo hranom već i svime što dolazi u dodir s kožom. Tu se podrazumijevaju razna sredstva za čišćenje i naravno, materijali koji su nam u svakodnevnom dodiru s kožom.
Koža kao najveći ljudski organ kroz pore apsorbira sve iz naše okoline stoga je važno obratiti pažnju na to da kuhinju pretvorimo u siguran i ugodan prostor.
View this post on Instagram
PRAKTIČNE ZAMJENE
View this post on Instagram
On my #kitchenshelf ❤️ now this view makes me happy #imweirdiknow ? Happy Sunday everyone!?
Tiganji za kuvanje unazad nekoliko godina doživjeli su pravu evoluciju. Postali su sofisticirani, sigurni za korišćenje i estetski privlačni.
Stare tiganje od teflona zamijenili smo keramičkim. Osim što se hrana ne lijepi za dno, lako se čiste i ne ispuštaju toksične tvari u hranu pri kuvanju na visokim temperaturama.
Nešto što svakako vrijedi uraditi svakih nekoliko mjeseci je “pročešljati” kuhinjske police i elemente. Ako se spremate u taj pohod, odlično je vrijeme da organizujete police po najnovijem trendu kao iz časopisa o enterijerima.
Plastične posudice za čuvanje žitarica, riže i tjestenine zamijenite staklenim. Šarmantne i lijepe – divan su detalj kuhinjskom inventaru. U iduću nabavku ponesite platnenu vreću umesto da kupujete plastične, koje su u poslednjih nekoliko meseci postale najčešće viđeni modni dodatak na ulicama.
Sezona pečenja kolača tek dolazi, a ljubitelji mafina znaju da im je za omiljenu poslasticu osim dobrog recepta potreban i dobar kalup.
Birajte onaj silikonski iz kojeg će mafini lako ispasti van, a ne morate koristiti papirne čašice koje su ionako mnogima dodatna gnjavaža. Jednokratne slamke zamenite višekratnim. Još jedan “krivac” kojeg se možete riješiti ako želite eco-friendly kuhinju su svakako daske za sječenje.
Plastične se teško čiste, a u mikroporama zadržavaju se ostaci hrane koji su kasnije savršeno leglo za nastanak bakterija. One od bambusa idealna su alternativa, a na ovoj stranici pronašli smo i razne druge sitnice koje će vam poslužiti, a na blogu saznajte zašto je baš bambus toliko popularan.
(Journal.hr)