Pivo bogato hmeljom je, kako savjetuju njemački naučnici, najbolje piće za novogodišnje slavlje ako se želi izbjeći mamurluk prvog dana nove godine. Izgleda da hmelj u pivu redukuje štetne masti koje se u jetri javljaju nakon ispijanja žestokih alkoholnih pića i tako umanjuje štetu na jetri.
Preporučuju se gorka svijetla piva, pilsner, IPA (india pale ale) koja sadrže više hmelja.
Istraživanje koje je objavljeno u časopisu Alkohol i alkoholizam opisuje kako su miševima davali specijalno proizvedeno pivo bez hmelja, pivo sa puno hmelja i čisti alkohol. Posmatran je učinak pića na jetru, krv i tanko crijevo, dva sata poslije i 12 sati poslije.
Miševi kojima je davano pivo bogato hmeljem imali su u jetri manje masti koja utiču na pročišćavanje toksina iz krvi. Ti su miševi takođe imali manje dušikovih oksida, za koje je poznato da izazivaju glavobolje nalik migrenama a jetra je pokazivala manje znakove upale .
Naučnici nisu direktno ispitivali da li hmelj umanjuje simprome mamurluka ali su potvrdili da je šteta alkohola iz piva mnogo manja i spriječava simptome zbog kojih se ujutro osjećate lose. Za mamurluk je kriv acetaldehid, toksična komponenta u koju se razlaže alkohol u jetri.
Glavni simptomi mamurluka su glavobolja, zbog širenja krvnih žila, dehidracija, zbog pretjeranog mokrenja i mučnina i bolovi u stomaku zbog povećane kiselosti. Što više spavate to vam je lošije idućeg dana.
Trenutno se istražuje kako hmelj utiče na jetru oštećenu dugotrajnim uzimanjem alkohola.