Jela od tradicionalnih, domaćih sastojaka uvijek su popularna. Ovaj put vam predlažemo da spremite ukusno predjelo od krompira na jednostavan način i jagnjetinu sa sočnim sosom. Za desert čokolada nikad ne dosadi, a kada je probate u lava kolaču, podsjetićete se zašto je toliko volite.
Jagnjetina s ruzmarinom i bijelim lukom u crvenom vinu
700 g jagnjetine sa kostima, 3-4 čena bijelog luka, 1dcl crvenog vina, nekoliko grančica ruzmarina
so i biber, 4-5 krompira (mladi na pola presječen), 4 crvena luka (na pola presječena)
Sos:
1 glavica crvenog luka, 1 stabljika celera, 2-3 kašike džema od višanja, so i biber
Rernu zagrijati na 220 stepeni. Jagnjetinu posoliti, pobiberiti, dodati ruzmarin i bijeli luk te staviti u tepsiju, zaliti vinom i prekriti aluminijumskom folijom. Peći na 220 stepeni oko 15 minuta, smanjiti temperaturu na 175 stepeni te nastaviti peći još nekih 40-50 minuta.
Pola sata prije nego što je jagnjetina pečena skinuti foliju, te sos u kome se jagnjetina pekla istresti u činiju i ostaviti po strani. Jagnjetini dodati krompir i luk te nastaviti s pečenjem.
Sos:
Crveni luk i stabljiku celera isjeći te propržiti na malo ulja. Dodati džem i sos u kome se pekla jagnjetina, te kuvati oko pet minuta. Štapnim mikserom izmiksati sos. Ako je potrebno, posoliti i pobiberiti.
Kada je jagnjetina gotova, meso skinuti sa kosti i servirati s krompirom, lukom i sosom.
Kuvano-pečeni krompir
Mladi krompir, opran i neoguljen, prvo skuvati dok ne postane mekan. Zatim ga redati u tepsiju, te ga uz pomoć dlana zgnječiti. Pouljiti ga maslinovim uljem i začiniti solju, biberom i začinskim biljem (sušeni peršun, celer, bosiljak….) te na svaki krompir staviti malo putera.
Peći na 200 stepeni 20-30 minuta, odnosno dok ne poprimi finu boju.
Lava kolač sa zapečenim bjelancem
Krema:
230 g putera, 225 g čokolade za kuvanje, 4 jaja (na sobnoj temperaturi), 4 žumanca (na sobnoj temperaturi), 120 g šećera, 50 g brašna, kakao
Za šlag od bjelanaca:
4 bjelanca, 225 g šećera, dvije-tri kapi soka limuna
Na pari otopiti puter i čokoladu. Jaja, žumanca i šećer umutiti mikserom, te tome dodati otopljenu čokoladu i puter. Dodati brašno i dobro promiješati. Činije namazati puterom, posuti kakaom i sipati kremu. Peći na 230 stepeni 7 minuta.
Bjelanca sa šećerom dobro izmutiti, te pred kraj dodati limunov sok. Mutiti dok masa ne postane kompaktna i čvrsta.
Izvaditi kolač te špricom za ukrašavanje (ili vrećicom kojoj se odsiječe vrh, te napuni šlagom) filovati vrh kolača.
U rerni uključiti samo gornji grijač i vratiti kolač na minut-dva, odnosno dok se šlag ne zapeče. Kolač servirati topao!