Kao što je Bosna i Hercegovina poznata po šumskom bogatstvu, tako je i gradić Konjic poznat po drvorezbarstvu, kojim se u ovom kraju bave još od 19. vijeka.Delikatne, maštovite i nadasve precizne rezbarije vještih zanatlija bi se mogle naći i na UNESCO-ovoj listi nematerijalne baštine.
Nova zvijezda drvorezbarstva iz Konjica je brend “Waga Wood”, iza kojeg stoji arhitektica Jasmina Dizdarević, koja je odlučila da spoji tradicionalno zanatsko umijeće sa zdravijim i prirodnijim pristupom pripremanju i služenju hrane, te sada dizajnira i proizvodi “Waga Wood” drvene daske za rezanje. Sudeći prema pozitivnim reakcijama, iz “Waga Wood” radionice bi uskoro mogli stići još neki proizvodi.
DOM INFO: Kako je došlo do osnivanja “Waga Wooda”?
DIZDAREVIĆ: Ideja za izradu ovih proizvoda je nastala dosta davno, ali sama realizacija prije tri-četiri mjeseca. Mogu reći da je ideja nastala iz niza okolnosti koje su podjednako doprinijele samoj realizaciji. Živjela sam nekoliko godina u Istanbulu i dosta putovala po zemljama Bliskog istoka. Tu sam upoznala jedan drugačiji odnos prema hrani i ishrani. Primijetila sam, na primjer, u Jerusalemu da je hrana uvijek servirana u posudama ili na daskama od prirodnih materijala – gline ili drveta. To je jako puno utjecalo na moj doživljaj te kuhinje i cjelokupno oduševljenje tom kulturom. A kako dolazim iz Konjica, koji je poznat po drvorezbarstvu, gdje sam djetinjstvo provela u jednoj od konjičkih radionica, još u Jerusalemu sam napravila prve ideje za drvene daske. Tada sam shvatila da smo poprilično zanemarili i izgubili svoju tradiciju u našim svakodnevnim navikama. Serviramo hranu koja nas održava u životu na arkopalu i vještačkim materijalima, nekim drvenim daskama od bambusa, koje su izrađene uz pomoć raznih hemikalija. Smatram da je to jedna velika besmislica koju nam je donijela globalizacija, što me je i motiviralo da krenem u ovaj projekat.
DOM INFO: Ko čini “Waga Wood” tim, od smišljanja ideja do realizacije?
DIZDAREVIĆ: Mi smo mala radionica u Konjicu. Ja sam po zanimanju arhitekta i u slobodno vrijeme se bavim i dizajnom. Tu su još i naši drvorezbari, koji podjednako doprinose konačnom dizajnu proizvoda, koji se često dosta razlikuju od prvobitnih ideja koje ja nabacim na papir. Tu je na djelu sinergija ideja i tehnologije izrade, gdje je krajnji proizvod kompromis između naših želja i mogućnosti obrade koje daje drvo kao materijal.
DOM INFO: Kako ste se do sada pozicionirali na tržištu svojim proizvodom, ko su vaši kupci? Kakve su reakcije javnosti i struke?
DIZDAREVIĆ: Za početak smo omogućili kupovinu preko interneta. Možete nas kontaktirati putem naše Facebook stranice i napraviti narudžbu, a mi ćemo u vidu vrijednosne pošiljke poslati dasku na vašu adresu. Pored toga, pripremamo i prodajni prostor u Sarajevu, kao i spoljne saradnike preko kojih bi se vršila prodaja. Imamo i narudžbe za Berlin, Tel Aviv, Istanbul i Amsterdam. Svakim danom nam se javlja sve više ljudi koji su zainteresirani za prodaju naših proizvoda, što je divno. Međutim, kako je ovo ručni rad u potpunosti, sigurni smo da naše proizvode nećete naći na policama velikih trgovačkih lanaca, nego radije u galerijama i concept shopovima.
Ono što nam je posebno drago na samom početku jesu pohvale za ideju i dizajn, koje svakodnevno pristižu na našu adresu i koje nas posebno motivišu za dalji rad i napredovanje. Reakcije su izuzetno dobre i primamo pohvale i narudžbe iz cijelog svijeta. Najzadovoljniji smo što smo napravili proizvod koji savršeno odgovara modernom načinu života, ali je rezultat naše tradicije. I to je jedan veoma važan element za održivost našeg nasljeđa.
DOM INFO: Koje materijale i vrste drveta upotrebljavate i kako ih birate?
DIZDAREVIĆ: Radimo isključivo s lokalno dostupnim vrstama drveta, a to su orah, trešnja, jasen, javor i hrast. Vrsta drveta često utiče i na konačni dizajn, pa određene modele pravimo samo od trešnje i oraha, jer nekada isti taj model od jasena može odražavati potpuno pogrešan dojam.
Za lijepljenje lamela koristimo ljepilo vrhunske kvalitete, koje je certificirano i koje je za primjenu proizvoda koji mogu doći u dodir s hranom, između ostalog upotrebljivo i za izradu igračaka. Za završnu obradu dasaka koristimo ručni premaz hladno prešanim lanenim uljem u dva sloja. Uz svaku dasku dolazi i uputstvo za održavanje, i ako ga se pridržavate, možete znatno produžiti životni vijek vaše daske i održati ljepotu prirodne teksture drveta. Jedna od važnih stavki – dasku nipošto ne stavljati u mašinu za pranje posuđa.
DOM INFO: Vaš rad odlikuju sofisticirano, gotovo skulpturalno oblikovanje i obrada. Kako izgleda proces osmišljavanja dizajna daske za rezanje?
DIZDAREVIĆ: Ideje za izgled i dekoraciju uzimamo iz svakodnevnog života i uvijek nastojimo da proizvod ima praktičnu vrijednost, jer zaista nam nije u cilju da ove daske budu samo ukras u kućanstvu. Želja nam je da ljudi koriste daske, kako za pripremu, tako i za serviranje hrane.
Inspiracija dolazi iz tradicije i iz modernog dizajna, ali uvijek vodimo računa o praktičnoj primjeni. Tako duboki rez uvijek pozicioniramo na rub ili ručku daske, kako hrana ne bi zastajala u utorima. Dekoracije koje su na sredini daske su plitke i jednostavne za čišćenje.
DOM INFO: Dasku za rezanje ste pretvorili u predmet žudnje koji bi svako poželio u svojoj kuhinji. Da li postoji neki recept za dizajnere i arhitekte kako da obične stvari pretvore u predmete koji će ljude podstaknuti na razmišljanje i pažljiviji izbor?
DIZDAREVIĆ: Naše daske se, zahvaljujući dizajnu i načinu izrade, definitivno razlikuju od klasičnih dasaka za rezanje, mada ne mislimo baš da su predmet žudnje, ali definitivno novi funkcionalni komad namještaja u vašem domu – kao što je prilikom kupovine i rekao jedan od naših kupaca.
Sve je stvar percepcije pojedinca i svjetonazora, adekvatan recept ili savjet bi se definitivno razlikovao u zavisnosti šta je fokus dizajna i čemu želimo da pridajemo pažnju. Naš savjet je da fokus budu tradicionalni bosanskohercegovački motivi s interpretacijom u modernom dizajnu s ciljem približavanja tradicije svakodnevnom životu modernog čovjeka, ali i kvaliteti (u smislu prirodnog porijekla i ekološke neškodljivosti) predmeta koje svakodnevno upotrebljavamo u našim kućanstvima.
DOM INFO: Kriza je period koji podstiče na preispitivanje i mnogi vjeruju da se može produktivno iskoristiti. Da li postoji realna šansa za uspješno preduzetništvo u dizajnu i kako se vi suočavate sa svakodnevnim izazovima opstanka?
DIZDAREVIĆ: U biti svaka ideja zasnovana na entuzijazmu ima velike šanse za uspjeh. Bez obzira na krizu i tržišne okolnosti, svako preduzetništvo se može produktivno iskoristiti – bilo u smislu ostvarivanja vlastite satisfakcije kroz rad na nečemu što volite ili ostvarivanje drugih interesa.
Dizajn je specifična oblast u kojoj morate imati mnogo strpljenja da bi konačan produkt ugledao svjetlo dana. Problemi s kojima se susrećemo u svakodnevnom poslu nam daju dodatnu energiju i snagu, jer iz svega se može naučiti nešto novo, ali opet, kao što sam već rekla, sve zavisi na koji način gledate stvari i ono što radite, vlastita satisfakcija ili drugi interesi.
DOM INFO: Da li planirate dizajn i proizvodnju i drugih predmeta?
DIZDAREVIĆ: Zapravo i nemamo fiksiran plan, nikada ne znamo kada i kakva će nam inspiracija doći, ali ideja je da nastavimo s radom i unapređujemo naše proizvode. “Waga Wood” će u budućnosti ponuditi našim kupcima potpuno sigurne i zdrave proizvode, koji će zasigurno poboljšati vaša jela i kuhinju, ali i druženja uz neizostavnu mezu. Što se tiče asortimana, želimo ići i korak dalje, pa tako imamo u vidu izrađivati i oklagije, zdjelice i tanjire. Servirajte svojoj djeci hranu iz drvenog posuđa i na taj način poboljšajte svoj životni prostor i zdravlje, te očuvajte i njegujte svoju tradiciju, jer je ovo stopostotni bosanski (ili domaći) proizvod. Naši planovi su da uljepšamo vaš životni prostor.