Otkrivamo vam osnovni recept za pravljenje starog, dobrog domaćeg sapuna, ali i načine kako mu možete uljepšati i miris i izgled.
Vjerovatno se sjećate kako su nekada naše bake kuvale domaći sapun i izlivale ga u kalupe da bi ga koristile u domaćinstvu, a najviše za pranje i otkuvavanje veša. I dan danas stara, tradicionalna receptura za domaći sapun čuva se i koristi u mnogim domaćinstvima, naročito na selu, gdje domaćice tvrde da ne može da ga zamijeni nijedan industrijski proizvod, makar imao i najskuplju reklamu. I ne zaboravite – domaći sapun ne isušuje i ne peruta kožu kao većina sapuna!
Domaći sapun se pravi od dvije komponente – masti i baze, i nastaje reakcijom ova dva jedinjenja.
Stoga vam je potrebno:
- 50 mililitara vode,
- 100 grama svinjske masti i
- 1 supena kašika kaustične (žive) sode (kristal natrijum – hidroksida).
Način pripreme
Svinjsku mast stavite da se otopi u većem loncu. U posebnoj manjoj posudi razmutite natrijum – hidroksid u 50 mililitara vode, a onda sipajte u otopljenu mast. Pri rukovanju natrijum – hidroksidom budite oprezni i pobrinite se da djeca ne budu u blizini, kako ga ne bi prosula.
Potrebno je da pola sata miješate, sve dok se ne dobije gusta masa. Znaćete da je kuvan kada umočite nož u sapun i kada se masa oko noža odmah stvrdne.
U masu koju kuvate možete dodati nekoliko kapi eteričnog ulja.