One su sastavni dio svakoga kućanstva. Umjesto kao priručni ‘konac za zube’ nakon svakog obroka, ove drvene štapiće možete koristiti na niz različitih načina u domu – od kuhanja i čišćenja do vrtlarenja i sitnih popravaka. Otkrivamo vam najkorisnije načine za upotrebu čačkalica.
1. Čačkalica je najbolji alat za bojenje oguljenih dijelova na namještaju. Jeftinija je, manja i urednija od četke, te vam omogućava da nanesete boju na minijaturnu površinu, bez dodirivanja okolnog područja.
2. Odlična je saveznica i kada trebate nanijeti ljepilo na neku manju figuricu ili ukras u domu.
3. Gubite živce kada pokušavate ‘pronaći’ početak na ljepljivoj traci? Zalijepite čačkalicu na površinu selotejpa nakon upotrebe, i nikad više nećete imati ovaj problem.
4. Oblik i veličina čačkalice idealna je za čišćenje tastature, sitnih čestica smeća koje se skupljaju u kutovima pametnih telefona ili namještaju općenito. Namočite vrh čačkalice u alkohol i pređite površinom po željenom predmetu.
5. Čačkalica je odličan alat za niz uradi sam projekata:oravavam lako apliciranje minijaturnih ukrasa, lijepljenje i izradu predmeta. Npr. čačkalicu možete vrlo lako pretvoriti u ukras za muffine ili zastavicu za koktele.
6. Od velike je koristi i kod zalijevanja cvijeća, odnosno pomaže kod provjere važnosti zemlje. Ubodite čačkalicu u posudu u kojoj je posađena sobna biljka: ako izvučete čistu čačkalicu, zemlja treba vodu, ako izvučete čačkalicu prekrivenu zemljom, pričekajte sa zalijevanjem.
7. Zabijte tri čačkalice u zemlju oko nasada rajčice i tako spriječite napad gusjenica na ovu biljku.
8. Čačkalica može poslužiti i kao drveni uteg za polomljenu stabljiku cvijeća i bilja. Zavežite je špagom uz polomljenu stabljiku, pa ju zalijevajte i dohranjujte do potpunog oporavka.
9. Čačkalica gori sporije i dulje od klasične šibice. Ako želite upaliti svjećice na rođendanskoj torti, poslužite se čačkalicom.
10. Ubodite čačkalicu u biskvit i tako provjerite je li kolač pečen: ako je čačkalica suha gotovi ste s pečenjem, ako je vlažna, kolač ostavite u pećnici.
11. Različitom bojom čačkalice označite različite namirnice koje ste koristili u pripremi kanapea, ili drugačije termički obradili.
12. Čačkalica je idealno pomagalo za izradu koktela. Na nju nabodite masline za martini, ili komadiće voća za tropski koktel pa uronite u čašu s tekućinom.
13. Oplemenite okus hrane metodom ‘špikanja’ odnosno ubadanja namirnice čačkalicom na koju ste prethodno naboli komadiće slanine ili špeka.
14. Čačkalica će pomoći i da namirnice zadržite na jednom mjestu: ubodite je kroz sastojke kad radite bogati sendvič ili hamburger, ili kada želite luk ispeći na grilu bez da vas se ‘razlista’.
15. Čačkalica u ustima je provjerena metoda oralnog odvraćanja od cigareta kad se želite riješiti ovisnosti o nikotinu.
Izvor – zadovoljna.dnevnik.hr