Kuhinjske ploče – Koja je prava za vas

Prilikom uređenja kuhinja većina ljudi najviše pažnje obraća na oblik i stil kuhinje, odnosno kuhinjskih elemenata. Ponekad se zanemaruje radna ploča, iako je ona tehnički najvažniji element kuhinje. Prilikom izbora ploče potrebno je razmotriti da li je vodootporna, da li ostaju fleke od vode, može li se stavljati vruć pleh ili šerpa na nju, da li će dugo trajati, kako se održava itd.

 

Univer

 

Definitivno najrasprostranjenija radna ploča koja se koristi na našim prostorima je ploča od univera. Radi se u debljinama 28 i 38 mm, a izrađena je kao vodootporna iverica i presvučena štampanim folijama koje svojim izgledom imitiraju različite materijale i površine. Održava se lako, blagim deterdžentima, ali neotporna je na jake kiseline. Ukoliko se ošteti, nije je moguće reparirati.

Kod kuhinja “L” oblika potrebno je postavljanje veznih lajsni, jer prodiranje vode među spojeve može je oštetiti. Takođe, postavljaju se diht lajsne, bilo u dezenu radne ploče ili presvučene slojem aluminijuma.

 

Vještački kamen

 

Postoji nekoliko proizvođača ovog kompozitnog materijala na našem tržištu “Corian”, “LG HiMacs”, “GranMatrix”, “Kerrock”… Ova homogena smjesa izliva se u pločama debljine šest, devet ili dvanaest milimetara i može se naći u različitim jednobojnim varijantama, ali i u dezenima koji svojim izgledom imitiraju kamen, stoga je još poznat i kao vještački kamen. Ova glatka površina je antibakterijska, često se koristi u ordinacijama i u apotekama upravo zbog ove karakteristike. Osjetljiv je na fleke od vode, stoga ne bi valjalo da se voda zadržava na njegovoj površini.

 

Kao i ploča od univera, trpi nešto više temperature, ali se svakako savjetuje korišćenje podmetača. U slučaju oštećenja, poliranjem, odnosno skidanjem tankog sloja vraća joj se stari sjaj i izgled. Od istog materijala mogu se uraditi i lajsne koje obezbjeđuju sigurnost od prolaska vode između zida i elementa. U slučaju “L” kuhinja spojevi radne ploče se ne vide. Takođe postoji mogućnost izlivanja sudopere, čime se dobija ujednačena površina bez spojeva, koja je izuzetno higijenska i laka za čišćenje.

 

Drvo

 

Prirodni materijal koji vizuelno ostavlja najjači utisak. Sa druge strane, vrlo ekološka površina koja ne šteti okolini ima i svoje mane. Ovaj materijal zahtijeva nešto više održavanja u vidu povremenog uljenja kako ploča ne bi ispucala zbog stalnog kvašenja. Najpovoljnije rješenje za drvenu radnu ploču jeste ploča izrađena od manjih letvica koje su međusobno sastavljene lijepljenjem, čime se osigurava njena stabilnost. Pri odabiru ploče birajte vrste drveta s velikom količinom eteričnih ulja u sebi jer su one vlagootpornije, kao na primjer tikovina. Takođe, hrastove ploče podjednako su dugotrajne. Prednost drvenih radnih površina je u tome što se šmirglanjem može obnoviti površina.

 

Granit i silestone

 

Granit je već dobro poznat prirodni materijal koji se koristi za radne ploče, ali se rjeđe upotrebljava zbog visoke cijene. Njegova osnovna prednost je što je otporan na visoke temperature i ima nevjerovatan vizuelni efekat na prostor u kome se nalazi. Izuzetno je težak pa je i sama montaža nešto komplikovanija.

 

Na tržištu se nedavno pojavio i silestoun kamen, koji je izrađen od 95 odsto kvarca i pet odsto smole, te ga ovaj sastav zaista čini materijalom na koji možete da se oslonite u svakom pogledu.

 

Kuhinje: Medijapan ili iveral, pitanje je sad

 

Staklo

 

Za radne površine koristi se isključivo kaljeno staklo debljine najmanje 10 mm. Još jedan materijal koji se postavlja na potkonstrukciju od univera ili medijapana i montira na kuhinjske elemente. Savjetuje se postavljanje folije sa donje strane kako se ne bi providjeli elementi ispod, a može se montirati rasvjeta ispod nje, čime se dobijaju fantastični svjetlosni efekti.

 

Trpi izuzetno velike temperature, najpraktičnije je postavljanje na šankovima ili kuhinjskim ostrvima, s obzirom na to da je izuzetno reflektna, pogodna je za male kuhinje, ali nije pogodna za porodice s malom djecom. Zahtijeva redovno brisanje jer na staklu ostaju mrlje od kamenca iz vode, što je čini težim materijalom za održavanje, ali je visokohigijenski materijal.

 

Nerđajući čelik

 

Antibakterijska površina koja se koristi u svim profesionalnim kuhinjama upravo zbog održavanja i otpornosti koju ima. Tanki “listovi” čelika postavljaju se na potkonstrukciju, čime se dobija željena debljina radne ploče. Može se ogrebati te je važno da se koriste daske za sjeckanje, ali je sa druge strane vodootporna, otporna na visoke temperature i kiseline. Vremenom dobija patinu, a održava se sredstvima specijalno namijenjenim za nerđajući čelik, i može se premazivati i bebi uljem s vremena na vrijeme. Još jedan materijal od koga je moguće izliti sudoperu i dobiti uniformnu površinu bez spojeva.