Kuvajte sa Vladom Popović-Novaković

Vlada Popović-Novaković je Banjalučanka koja je iz svog rodnog grada davno otišla u svijet. Iz kuće je ponijela ljubav prema dobroj hrani, ali ne i naviku da kuva jer je slobodno vrijeme radije trošila na druge stvari, nego na cjelodnevno “krčkanje” ručka, kako je to radila njena baka.

20141203_231034_resizedNašavši se u Londonu početkom devedesetih, daleko od kuhinje svoje bake i mame, našla se u situaciji u kojoj je shvatila da mora početi kuvati ako ne želi živjeti na sendvičima. Počela je s prepisivanjem i prevođenjem recepata iz kuvarica iz biblioteke, eksperimentisanjem s namirnicama i tako se rodila ljubav prema pripremanju hrane. Shvatila je da za kuvanje nije potrebno biti čitav dan iznad šporeta, da ne treba ubijati sve vitamine i minerale iz povrća bjesomučnim, višesatnim krčkanjem, pa ako pojedemo svjež karfiol ili brokulu, neće nam se ništa loše dogoditi, već naprotiv, dobićemo više vitamina.

Vlada danas živi u Kanadi, u Vancuveru, divnom gradu na Pacifiku, i s čitaocima DOM INFA će rado podijeliti svoje recepte i na taj način se približiti svom rodnom gradu.

Ovaj put pripremila je dva jednostavna, lagana recepta odlična za vegane, vegetarijance i posnu trpezu.

Salata od patlidžana s prelivom od oraha

4 patlidžana srednje veličine
3 čena bijelog luka
Šaka oraha
Šaka sjeckanog svježeg peršunovog lista
1 limun
Maslinovo ulje
Vinsko sirće

eggplant-with-walnut-recipe

Patlidžan izrezati na kolutove debljine prsta, posoliti, pobiberiti i peći u nauljenom plehu 15-20 minuta. Rerna mora da bude zagrijana, a ploške patlidžana se ne smiju poklapati da se ne bi skuvale. Zato je najbolje peći ih u više tura.
Dok se patlidžan peče, možete pripremiti sos. U blender stavite bijeli luk, peršunov list i orahe i izblendajte. Kada izblendate, dodajte limunov sok, 1/4 šolje sirćeta, isto toliko maslinovog ulja i dobićete gustu smjesu. Ako je smjesa pregusta, slobodno dodajte malo mlake vode. Kada se patlidžan ispeče izvadite ga u zdjelu u kojoj ćete služiti i tako vruć prelijte sosom. Možete dodati i soli po ukusu. Ovu salatu možete služiti uz piletinu ili ribu ili jednostavno na tostiranom hljebu.

Palenta sa sosom od mirođije

250 gr palente
Svjež peršunov list
Majčina dušica (suvi začin)
2 šake svježe mirođije
Aleva paprika
200 gr indijskog oraha
3 čena bijelog luka
1 krastavac
Sirće, maslinovo ulje

20151220_192610

Palentu skuvati u dosta slane vode, a kad je gotova dodati majčinu dušicu, sitno sjeckani peršunov list, alevu papriku te probati da li je dovoljno slana.

Tako vruću izliti u veliki ravan pleh, ne deblje od dva prsta, te prekriti folijom i ostaviti da se dobro ohladi i stvrdne. Kad se ohladi, rezati na kockice i služiti sa sosom.

Priprema sosa od mirođije

U blenderu samljeti bijeli luk i indijske orahe, zatim dodati mirođiju, krastavac, sirće i malo maslinovog ulja. Sos će postati bijel i tako ste dobili “vegan Tzaziki”, čuveni grčki umak koji se tradicionalno pravi s jogurtom. Na kocke palente stavite malo sosa i tako služite.