Mi volimo jednostavne stvari jer su najčešće i najbolje. Tako je i sa ovim receptom. I sastojcima i priremom je sasvim prost, a opet tako simboličan da se i pored svih sofisticiranih recepata nađe u skoro svakoj kuhinji, bar za vrijeme praznika.
Jednostavni domaći keksići
250 g šećera,
strugana kora limuna,
250 g brašna,
ulje,
šećer u prahu.
Zamjesite tijesto od šećera, brašna, strugane kore limuna i pola šolje ulja. Tijesto dobro izmijesiti da bude sasvim glatko.
Oklagijom ga razviti na debljinu prsta, pa modlom u obliku kruga, zvjezdice ili nekog drugog oblika vaditi kolačiće i slagati ih na podmazan pleh.
Peći na umjerenoj temperaturi da porumene.
Ovi keksići su najbolji kada odstoje nekoliko dana jer postanu mekši. Najbolje je posuti ih šećerom u prahu, pa ih slagati u metalnu kutiju za keks.
Možete ih prelivati raznim glazurama, a savršen su dodatak i posnoj trpezi.