Po mišljenju nas, slatkoljubaca, svaki dan bi trebao biti dan za kolače, ali nedjeljom većina ljudi ima više vremena da se posveti pravljenju poslastica.
Uspješno pravljenje kolača ipak zahtijeva malo umijeća, a donosimo vam nekoliko savjeta koje ne bi trebali da ignorišete ako želite da vam se trud isplati.
Sastojke prije pripreme izvadite iz frižidera
Osim ako recept ne zahtijeva da neka namirnica bude dobro ohlađena ili određene temperature. Držite sve sastojke na sobnoj temperaturi – pogotovo maslac i jaja. Izvadite ih iz frižidera bar sat vremena prije nego počnete peći.
Kod pravljenja kolača izbjegavajte “odokativnu” metodu
Iako svi volimo one recepte u kojima se sastojci mjere na šolju ili kašiku, pri pravljenju kolača ovu metodu mjerenja je najbolje izbjegavati. Većina kolača zahtijeva preciznost, zato koristite vagu, najbolje digitalnu, nisu skupe a dosta su pouzdane.
Umjesto ekstrakta koristite mahunu vanilije
Ekstrakti i sirupi su u redu, ali ništa ne može zamijeniti mahunu. Napravite svoj ekstrakt, najbolje ili vanilin šećer tako da u običan šećer dodate mahunu vanilije. Zato, ako ikako možette da je nabavite nemojte oklijevati.
Ne iživljavajte se miješajući
Ako previše mijesite tijesto ili miješate smjesu za kolače može se razviti previše glutena što će vaše kolače učiniti žilavijima. Kada miješate smjesu za na primjer muffine, miješajte ju izvana prema unutra. Takođe, kada dodajete bjelanjke u smjesu, polako ih umiješajte. To će doprinijeti prozračnosti vaših kolača.
Strpljenje tokom pečenja rezultuje dobrim kolačem
Nemojte otvarati rernu kad vam se kolač već peče. Promjena temperature i dolazak hladnog vazduha mogu uticati na spuštanje biskvita. Takođe, hlađenje biskvita bi trebalo biti ekvivalentno vremenu pečenja.