Novembarski recepti

Aroma svježe pečenog hljeba od banana koja se širi kuhinjom je nevjerovatna. Lako se sprema, ujedno je hranljiv i odličnog je ukusa. Jutro započeto šoljicom kafe i kriškom hljeba od banane je obećavajuće… A, novih načina za spremanje piletine nikad dosta. Preporučujemo ovaj s piletinom i čilijem za lagan, a hranljiv ručak.

Hljeb od banana

Hljeb od Banana

2 jaja, 2 banane (ispasirane), 80 g kisele pavlake, 2 vanila šećera, 250 g šećera

1 mala kašika sode bikarbone, pola male kašike soli, 50 ml suncokretovog ulja, 160 g brašna

Umutiti jaja i šećer, dodati pavlaku, ulje, vanila šećer, sodu bikarbonu, so i banane. Dodati brašno i dobro promiješati. Sipati u podmazan kalup i peći na 180 stepeni oko sat vremena.

Pileći file s kikirikijem i čilijem

Pileci file sa kikirikijem i chillijem

Piletina: 4 pileća filea tanko sječena, oko 100 g kikirikija, 1 chilli paprika, grančica timijana, pola limuna, veza peršuna, 1 jaje, so i biber

Povrće (isječeno julienne style): 1 glavica ljubičastog luka, 1 zelena paprika, 1 mrkva, malo korijena đumbira, 2 čena bijelog luka, 1 kašika soja sosa, maslinovo ulje, puter

Na maslinovom ulju pržiti luk nekoliko minuta te mu dodati papriku i mrkvu. Nakon nekoliko minuta dodati đumbir sitno isječen, kao i bijeli luk. Promiješati, dodati soja sos i pržiti svega pet do osam minuta. Dodati preostalu polovinu peršuna i skinuti sa vatre. Ostaviti po strani.

Piletinu posoliti i pobiberiti. Pomoću avana kikiriki, chilli papriku i polovinu peršuna istucati. Jaje razmutiti te svaki file umočiti u jaje pa samo na jednu stranu filea nanijeti kikiriki mješavinu.

File peći na maslinovom ulju i puteru. Prvo peći onu stranu na kojoj je kikiriki, kada dobije finu boju okrenuti file i peći još nekoliko minuta. U toku pečenja dodati grančicu timijana i pola limuna.

Povrće servirati na sredinu tanjira pa preko njega pileći file. Preliti s nekoliko kapi maslinovog ulja i servirati.

Zelena salata s rotkvicama, cherry paradajzom i orasima

Zelena salata, rotkvica i orasi

(za dvije osobe)

200 g zelene salate, 4-5 rotkvica, 1-2 mlada luka, 5-6 cherry paradajza, pola šake orasa

Sos:

6 malih kašika maslinovog ulja, 3 male kašike soka od limuna, 1 mala kašika senfa, pola male kašike kopra, prstohvat soli i bibera

 Povrće oprati, posušiti, isjeći i staviti u činiju. Sastojke za dresing pomiješati (najlakše u manju teglicu s poklopcem) te dobro protresti i dresingom preliti salatu. Lagano promiješati i servirati.