Quiche je slana francuska pita od prhkog tijesta i bogatog nadjeva od mlijeka, jaja, te drugih sastojaka.
Poznata je kao francuski specijalitet koji se radi u kombinaciji s tipičnom talijanskim namirnicama. Bilo koja vrsta ove pite može odlično poslužiti kao toplo predjelo jer se brzo i jednostavno priprema, pogotovo s kupljenim lisnatim tijestom ili gotovim tijestom za pizzu. Vrlo je ukusna, a može se jesti topla i hladna.
Francuski quiche možete napraviti gotovo od bilo čega što trenutačno imate u hladnjaku, od povrća ili sira, ali i ribljih proizvoda, primjerice, od šparoga, blitve, kozica, lososa, špinata, cherry rajčica, gljiva, poriluka, zapečenog luka.
Osnova za punjenje svih slanih francuskih pita su jaja, vrhnje ili mlijeko, te sitno ribani sir parmezan. Nadjev može biti raznovrstan, sezonsko povrće, sir ili neki mesni proizvod.
Quiche sa šampinjonima
Sastojci:
250 g brašna
125 g hladnog maslaca
1 jaje
1 kašika kiselog vrhnja
2 prstohvata soli
Za nadjev:
200 g šampinjona
6 jaja
2 dl mlijeka
100 g slanine
so
biber
muškatni oraščić
Priprema:
Na radnu plohu sipajte brašno pa izrežite hladan maslac. Posolite, dodajte 1 jaje i kiselo vrhnje. Umijestite prhko tijesto. Omotajte ga u foliju i stavite u frižider na jedan sat.
Razvaljajte ga, namotajte na valjak pa ga preselite u namašten okrugli oblik. Ako je potrebno, višak istrgajte. Istucite jaja, posolite, pobiberite, dodajte mljeveni muškatni oraščić.
Slaninu izrežite na sitne kockice. Šampinjone izrežite na listiće pa sve zajedno dodajte smjesi s jajima. Tijesto izbockajte viljuškom, pa izlijte nadjev. Ugrijte rernu na 180 °C, stavite peći quiche na 40 minuta, odnosno dok se površina ne zarumeni.
zena.hr