Restoran Monogram koji se u Banjaluci pozicionirao kao kuća progresivne kuhinje i zanimljivih kulinarskih događaja, za sve koji cijene jedinstvenu restoransku ponudu sprema novi, uzbudljiv događaj.
U Monogram 8. i 9. februara stiže pet kulinarskih zvijezda iz regije, a sa njima će naravno kuhati i jedan od najboljih kuhara iz BiH i šef kuhinje ovog restorana, Dragan Šljivić.
Radi se o kuharima koji njeguju stil savremenog doba, ali i svaki od njih ima sopstveni stil koji ih je i napravio zvijezdama na regionalnoj gastro sceni.
U restoranu Monogram kažu im je cilj da ovdašnjoj publici predstave vrhunske kuhare iz regije, ali i da budu prepoznatljivi kao kuća u kojoj nastaju drugačiji gastro doživljaji kojima nemamo priliku prisustvovati redovno.
“Znanje, kreativnost i inovativnost koju ovi ljudi primjenjuju u kuvanju rezultuje jelima koja se ne zaboravljaju. Prvo veče, svaki slijed jela pratiće vino vinarije Lastar iz Srbije, a drugo veče vina vinarije Jakončič iz Slovenije, koje su njihovi enolozi izabrali u skladu sa konceptom jela”, kažu u Monogramu.
Poznate namirnice, novi ukusi, drugačije prezentacije i dekoracije su ono što će i ovaj kulinarski spektakl učiniti nezaboravnim, ali i jedan drukčiji pristup. Naime, ovakvi gastro događaji imaju interaktivni koncept jer kuvari predstavljaju svoja jela i razgovaraju sa gostima.
Obnovljen enterijer restorana Monogram u kojem će se kuhanje, druženje i odlična hrana stopiti u odličnoj atmosferi pratiće Albert B. Savić na saksofonu a kraj večeri uljepšaće tamburaški orkestar.
Ko dolazi u Monogram
Igor Jagodić
Perspektivan Slovenski chef koji vodi kuhinju u restoranu Strelac, jedan od najboljih restorana u Sloveniji. Kulinarsko znanje usavršavao je u Danskoj. Dobitnik je brojnih nagrada.
U Monogramu će spremati: file srne, kroket od srne, cvekla, sos od ribizle i lardo slanine, ulje od ribizlinih grana.
Miloš Jovanović
Stalni je chef kuhinje Mali vrabac iz čuvene Beogradske Skadarlije. Jedan je od najboljih kuhara Evrope, te nosilac velikog broja nacionalnih i internacionalnih medalja.
Miloš je i sudija gastronomije najvišeg svjetskog nivoa. Svoje veliko kulinarsko iskustvo stekao je po najelitnijim restoranima Italije, Španije i Kipra. Kuvao je za brojne državnike, sportiste i ugledne ličnosti iz javnog života.
“Tanjir mora da namiguje i da priziva gosta da sve pojede”, voli reći Jovanović.
U Monogramu će spremati: sous vide medaljon; rolnicu bifteka u tijestu /sos od sjemenki bundeve; sos od čokolade, suvih šljiva, lješnjaka i Amarone vina; carpaccio od krastavaca; raviole punjene krompirom, sirom i bosiljkom; perle od tartara.
Robert Hromalić
Chef Robert priprema poslastice u koje se zaljubljuje na prvi pogled. Jedan je od najboljih hrvatskih slastičara. Školovao se na “Ferrandi”, prestižnoj kulinarskoj školi u Parizu.
Koliko je talentovan uvjerite se u Restoranu Monogram 8. i 9. februara.
U Monogramu će prvi dan spremati: Meringa limun – biskvit od limuna i badema, krema od limuna, pesto od mente. Drugi dan: Lješnjak/karamel – biskvit od lješnjaka, karamel sa vanilijom, pečeni lješnjak, ganache od pečenog lješnjaka i bijele čokolade.
Marko Živković
Chef je restorana “Murano” u sklopu hotela Regent Porto Montenegro.
U Monogramu će spremati: File romba; kroket od praziluka; šparoge; vanila/vongola velute.
Zoran Jajac
Kulinarski je majstor prvenstveno ribljih specijaliteta. Njegova karijera traje već 40 godina tokom koje je bio vlasnik nekih od najboljih murterski i zagrebačkih restorana, a danas glavnu riječ vodi na Kornatima (ostrvo Žut) u restoranu Fešta.
“Za mene je kuhanje još uvijek igra, volim se poigravati sa namirnicama”, kaže Jajac.
U Monogramu će spremati: Medaljon grdobine; crna krema bakalara; sos od dalmatinskog kapara sa roze vinom; komorač u kiselom medu.
Dragan Šljivić
Višestruko nagrađivani šef kuhinje restorana Monogram. Među brojnim nagradama koje je dobio je i titula najboljeg kuhara regije. Jedan od profesionalaca zaslužnih što su BiH i Banjaluka na mapi moderne gastro scene.
Jelovnik chefa kuhinje restorana Monogram: Fois gras mousse na aromatičnom biskvitu; marinirani teleći jezik, krembl mediteranskih trava, bernez; pršut od patke; krema od hrena – cialda od narandže; krema od mrkve i narandže/fluid gel od narandže; teriyaki sos; pjenica od narandže i đumbira; vinske perle; mikrobilje.
(banjaluka.net)